Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.04.2011 15:38 - 10- ВЕКОВНАТА ТАЙНА НА КИЛИФАРЕВСКИЯ МАНАСТИР
Автор: boliarkabg Категория: Други   
Прочетен: 14550 Коментари: 6 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иманяри търсят свитъците на Търновската книжовна школа

КОЛОСАЛЕН ТРУД, ПРИ КОЙТО НА РЪКА СА ПРЕХВЪРЛЕНИ ТОНОВЕ С ПРЪСТ, е направил на решето хълм югозападно от Нацовци, в близост до река Белица.
Разкопава се тайният проход на Килифаревския манастир крепост, който е смятан за неразкрит в продължение на 10 века. Загадката бе разбулена едва през 2009 г. от археолога доц. д-р Мирко Робов, който проверил района, след като получил сведения за иманярски набези. За проучването на прохода обаче не са отпускани средства и в момента той се опосква от иманяри. Според редица писмени сведения и легенди именно в отлично укрепения Килифаревски манастир са се съхранявали свитъците на прочутата в цяла Европа Търновска книжовна школа, които не са намерени и досега. Това е и основната цел на копачите, прогнозират запознати и припомнят как, даже с багери и взривове, пораженията от които личат и досега, се третират и останките на стария Килифаревски манастир.
Покрай входа на дългия около 200 метра тунел под земята, иззидан от камъни, са оформени поне 10 огромни рова. Някои от тях са дълбоки по 5-6 метра, а за да не бъдат затрупани, иманярите са ги подпирали с колове. Според местни жители явно е работено през нощта. На камари са струпани каменните отломки, извадени от прохода.

Самият тунел към манастира крепост започва от коритото на река Веселина западно от село Нацовци. Досега при разкопките на тайнствения манастир, където е имало и крепост, отбранявала подстъпите към Търново, не е разкриван нито кладенец, нито какъвто и да било друг източник за питейна вода, водохранилище или таен вход. 
Входът на тайния тунел е запазен почти изцяло, като до него се стига през малка просека, която е прокарана наскоро. Входът е маскиран под няколко огромни дънера и скални отломки, видя още наш екип. При разчистването му обаче личи сухата зидария, с която е оформен. От него липсват единствено няколко камъка от свода, които са паднали при разкопаването.
ТАЙНИЯТ ПРОХОД КЪМ КИЛИФАРЕВСКАТА КРЕПОСТ, НА ЧИЕТО МЯСТО ПРЕЗ 14 ВЕК Е ВДИГНАТ МАНАСТИРЪТ, Е С ВИСОЧИНА ОКОЛО МЕТЪР И ПОЛОВИНА. Той преминава през гората в посока северната порта на светата обител и стига до вътрешността на стените й. Тунелът има две основни функции, смята доц. Робов. Едната е да бъде подсигурен начин за безопасно напускане в случай на обсада. Той е служел и за снабдяване с храни и продукти, също във време на бойни действия. До самия му вход е направен филтрационен кладенец. Съоръжението е издълбано под нивото на реката и в него блика естествено пречистена от земните недра вода. Според археолога предстоят сондажи в района, за да бъде датиран точно обектът. Подобен таен проход е открит и в района на църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, който отвежда от крепостта Царевец в подножието на светата обител, където тече Янтра. 
Килифаревският манастир е един от най-интересните местни културни паметници, които обаче не са експонирани и популяризирани в достатъчна степен. Според популярна легенда някъде тук, увити във восък, се съхраняват свитъците от библиотеката на книжовната школа, която е изнесена насам след падането на Царевец. Самият Петко Славейков споменава за библиотеката и прогнозира, че тя се съхранява на тайно място в района на манастира или край Беляковец. В началото на 70-те години по следите на свитъците тръгва даже научна експедиция, ръководена от покойния проф. Йордан Андреев. Тя обаче няма успех, припомня доц. д-р Мирко Робов.
Светата обител, която се намира на около половин километър над настоящия нов Килифаревски манастир, е светая светих и за иманярите. Наш екип се натъкна на множество изкопи от лятото на миналата година. Хълмът до някогашната обител е буквално на решето, а по черния път, който отвежда през гората към него, са пръснати останки от керамика. Според местните тук даже и посред бял ден се чували взривове, с които иманярите търсели ценности в недрата на земята.
ЗА ДА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРА КИЛИФАРЕВСКИЯТ МАНАСТИР КАТО ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ, Е СЪЗДАДЕНО И СДРУЖЕНИЕТО „КИЛИФАРЕВО – МИНАЛО И БЪДЕЩЕ”. Освен че ще кандидатства по различни проекти за експониране на местните старини, то ще провежда и широки разяснителни кампании.
Смята се, че в първоначалния си вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на тогавашния владетел цар Иван Александър превръща светата обител в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360 година вече се обучават 460 ученици, най-известният от които е бъдещият български Патриарх Евтимий Търновски. 
Манастирът е бил обграден с дебели крепостни стени, в средата на двора внушително се е издигала няколкоетажна кула, служеща за наблюдение на пътя към Хаинбоазкия проход. Това не е попречило малко след османското нашествие по българските земи Килифаревската крепост да бъде разрушена, а голямото книжовно средище – напълно унищожено. Векове след това, през 1718 г. манастирът е възстановен отново на днешното си място. В края на 18 век отново е неколкократно опустошаван от кърджалиите и впоследствие възобновяван


Стилиян Найденов

публикация на в-к "Борба"


   




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ckarlet - Много пъти сме минавали от там, но ...
20.04.2011 18:24
Много пъти сме минавали от там, но така и не разгледахме града и забележителностите му.
Сега разбираме, че сме допуснали пропуск, който трябва да се поправи!
Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
2. boliarkabg - Много пъти сме минавали от там, но ...
22.04.2011 18:23
ckarlet написа:
Много пъти сме минавали от там, но така и не разгледахме града и забележителностите му.
Сега разбираме, че сме допуснали пропуск, който трябва да се поправи!
Поздрави за хубавия постинг!

благодаря,ако говориш за гр. Клифарева,малко градче,в което няма какво да се разглежда,но ако иде реч за Килифаревския манастир - да ще е хубаво да го видите.
цитирай
3. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
22.04.2011 21:07
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. boliarkabg - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
24.04.2011 16:47
[quote=yuliya2006]ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ

Христос Воскресе, Джу, дала съм ти го отдавна, качвай което харесваш и е за там.

цитирай
5. mrazekoff - Огромна тема е за
05.05.2011 12:53
миналото и настоящето. Това, което ни дава миналото, което крие от нас и нашето отношение към всичко останало от далечнитге времена.
Прекрасно си написала постинга си, но в главата ми не остана дори и една единствена дума..., защото мисълта ми се въртеше около историята и изгодата - иманярството и религиозността. Не искам и немога да запомня всичката информация, но при посещение в такива сакрални места - църкви и манастири, етнографски обекти с автентични образци, аз се потапям мислено в историята, чувствам безмълвно миналото....
След напускането на обекта ми става пусто и тягостно на душата, сякаш, че съм ограбен.
Преди време започна обновяване на скалния манастир св. Димитрий Басарбовски до Русе. Построи се доста, но вместо да стане по-добре, то стана по-зле. (Разбира се, това е моето мнение). Миналото е ценно със своите неподправени образци и ние, ако искаме да го почувстваме трябва да се потопим в него.
Много се натъжих, като прочетох за иманярските набези, за откриването на свитъците. Не искам да го коментирам, защото това е дело на хора без капка духовност и родолюбие, пък какво остана за национална гордост.
При тях парите и изгодата са водещата сила.
Поздравления, за красивия постинг.
Хубави пролетни празници ти пожелавам!!!!
цитирай
6. zvezdichka - Mного интересна
02.12.2011 23:23
информация! Не знаех за свитъците. Чела съм, че много наша литература е изгорена от един грък в Търново и си мислех, че не е имало оцеляла книжнина от това време... Но дано попадне в чисти ръце!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: boliarkabg
Категория: Други
Прочетен: 629398
Постинги: 174
Коментари: 512
Гласове: 8053