Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
29.08.2015 19:16 - По пътя към Българско
Автор: boliarkabg Категория: Други   
Прочетен: 2319 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Посвещавам на моя род Радневски и на прапрадядо ми Радни от с. Станчов хан

 

Денят вече преваля. Балканът тъмнее, небето възсинява и после угася жарта на слънцето. Бавно, полека плъзват сенки от баирите, захладнява. Шуми тихо дъбакът, буките по върховете отговарят шепнешком. Долу, в ниското, потайно дерелиците гълчат нещо, водата се сърди.

Дядо Радни е приседнал пред воденицата и кое време е станало не е сетил. Цял ден обикаля ливадите, караджейките, горите. Не е много заможен той, но стока има за челядта и за себе си. За последно огледа, да е сигурен как оставя имотите. Зимата хортува със синове и зетьове, донагаждаха, умуваха.Миналото лято мъжете слизаха в полето. Турците продаваха, цели села се опразваха. Имаше кяр в цялата работа. Години, га ходеха по дюлгерлък къде Добруджата, минаваха по тез села. Хубава земя имаше там, добро жито се раждаше. Имаше храна за хора и добитък. Заселеха ли се там, в равното, няма да става нужда от ходене по дюлгерлък. Щяха да работят земята, прехраната щеше да е сигурна. Затуй решиха и купиха имоти в едно от селата. Не е баш в равното, вода има бол, гори има, къщята не са лоши.

Зарея поглед дядо Радни към Белноввръх, запърха сърцето в гърдите му, засмъдя нещо в очите. Еееех, тука се беше родил, тука мина животът му, Балкана е туй, свидно му е. Тъй, ама времената се менят, туй дето стана сега е добро. Най-подир Българско стана, земята веке цялата е на българите. Сега може чиляк да се отпусне, да слезе в равното, да оре и сее, да храни челяд. Затуй мъката по Балкана ще си носи в гърдите, а ще поведе утре синките деца към по-добър живот.

Кога бяха в полето есенес и избраха село, купиха имоти за всеки от синовете и дъщерите. На една и съща улица. От край до край на селото. Двор до двора опира, братова къща до сестрина ще е. Най-долу, първата ще е за дяда Радня и баба Мара. Цялата улица ще е само на неговите хора, ще си помагат, ще са заедно и по-леко ще им бъде. Кога се завърнаха за зимата, изкараха за последно тука, в Балкана. Жените да изтъкат, оплетат, ушият и каквато женска работа имат да свършат до край. Мъжете да постегнат добре имотите, да отделят животните, да нагласят дървата и покъщнината за дългия път.

Най-голямата дъщеря и зетят дядо Радни оставя тука. Не рачиха да тръгнат, искаха на мястото си да останат. Не се противи той на тяхното. Зетят му беше сираче, нямаше род и родители, беше го приел като свой син. Добър чиляк е, с дъщерята добре се спогаждат, работни са и двамата. Челяд голяма завъдиха, затуй хем му е мъка, че остават тука, хем се радва, че в добри ръце оставя имота. Ще го коландрят те, ще водят ратаите, ще наглеждат стадата и караджейките, ще множат имането.

За другите синове и дъщери дядо Радни има жълтици. Ще им даде да накупят туй-онуй и да построят нови къщи. Задели добитък от стадата за всеки, да има с какво да почне в полето. Нивя накупи, за всекиго да има. Не тръгват с празни ръце.

„Добро е туй, дето стана – мисли дядо Радни – добре и за добро. Нека се разселва българското племе по цяло Българско. Както е било по царско време, преди векове“

Надига се бавно балканджията, пристъпя край воденицата. Поглажда с тежката си длан камъните в зида, надниква във вадата. Вдига ръка и се прекръства. Рейва поглед нагоре към букака, после дълбока въздишка се откъсва от гърдите му.

Свечерява, гората глухо шуми, птици прострелват наоколо въздуха, а дядо Радни бавно слиза към селото.

Ще тръгват, дълъг е пътят, но е към Българско. Цялата челяд поема със старея си. Да даде Бог да е за добро.

 

Милка Маркова




Тагове:   род,   българско,   Балкана,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. mrazekoff - Не,
29.08.2015 19:54
аз не мога да го почувствам този момент, както са го чувствали и моите прадеди - балканджии, когато са тръгвали към Русчук /Русе/ ...
Вероятно и те както всички, които обичат бащиното си огнище са се отделяли трудно от корена си...
Балкана - той вълнува и праправнуците им, когато видят гордия му силует. Това е заложено в нашите гени и ще е винаги така.
цитирай
2. boliarkabg - mrazekoff -,
29.08.2015 19:57
Балканджи, нашите прадеди са тръгнали почти едновременно от едно и също място :)
цитирай
3. harvi - Много красив разказ!
29.08.2015 20:41
Аз лично не знам почти нищо за този процес на слизане на балканджиите в равнините. Беше ми интересно да проследя вълненията на дядо Радни и да си представя заселването в новото село. А Балканът е описан толкова живописно!
цитирай
4. boliarkabg - harvi ,
29.08.2015 20:57
благодаря ти за оценката и коментара. Слизането на балканджиите от Балкана към полето е станало след Освобождението от турско робство. Тогава турците са заминавали за Анадола и са продавали имотите си. Те са обитавали предимно равнинните области на страната ни. Балканджиите българи тогава са слезли от Балкана и са купили земи, заселили са селата в равното. Там са имали възможност да изхранват със земеделие челядта си, защото преди Освобождението се е налагало да ходят дюлгери в далечни краища за да не гладуват. Дълга и интересна история.
цитирай
5. mrazekoff - Едно малко уточнение:
29.08.2015 21:40
Заселването на градчето Ченовода /сега село Червено Вода/ започва около 1840 - 1850 година - далеч преди да се освободи България от турско робство. След 1811 - 1812 година е опожарено ведно със седемте си църкви, хан и часовникова кула... 30 - 40 години тъне в бурени и забвение, докато не са дошли балканджиите от Тревненско, Габровско, Севлиевско и Еленско и не са го възродили отново. През 1860 година започва строежа на църквата от архитектон Димитър Сергюв от Трявна. Помня от баща ми /Бог да го прости!/ за това как е правена църквата... Той го е чул от неговите деди... Мога да разкажа за това... Тези балканджии - буйни и непокорни са се вдигнали на бунт и се организирали чета през 1875 година, а нейното знаме става зваме на Ботевата чета през следващата 1876 година. За мене е чест, че можах преди години да опресня този надпис намиращ се на църковната камбанария. Бурен и интересен е живота на балканджиите в моето село Червена Вода... Всъщност - то е изцяло балканджийско село, но заселено много отдовна. Все пак, аз продължавам да се чувствам и претендирам за балканджийския си корен, след като фамилията ми носи името на това селце от Тревненския Балкан...
цитирай
6. martito - Към Българското. . . а колко е трудно ...
04.09.2015 20:11
Към Българското... а колко е трудно да загърбиш познатото... мястото, където си бил, и да започнеш отначало...
цитирай
7. boliarkabg - martito,
05.09.2015 11:16
вярно е, защото баба ми, родена вече в новото място, с въздишка говореше за Станчов хан, за Трявна и Велико Търново. Там беше останала
част от рода, на най-голямата дъщеря на дядо Радни. Когато заминах да уча и останах да живея във Велико Търново, преди 50 години, баба се радваше от сърце и казваше: "Връщаш се в Балкана, в нашия край".
цитирай
8. bezistena - Адмирации и поклон пред Духа Бъл...
13.09.2015 12:12
Адмирации и поклон пред Духа Български–балканджийски и пред перото ти,Приятелко Българка!

Ето и краткия Кабала=истински християнски,хороскоп на рода ти:

РАДНЕВСКИ=РАД НА ВСК=РОД НА БАК ИС=Род на Бог Иса–
сиреч,родът ти е от Рода на Бог Исус Българина,тоест род на Български,феноменни святи жреци,Балканджии,след земния си стаж Светии в транспространственото служение и твои и на рода ви ангели–пазители и бодигардове!

РАДНЕВСКИ=Кан(Жреци),Братя от Иса–
Жреци от Бялото Братство на Исус,и чиято свещена Исусова кръв тече във вените ти,с всички феноменни гени в нея и с всички екстри и последствия от това за теб и жреческия ти род!

БАЛКАНДЖИИ=Балки на Диана и Ежуа–Българите на Диана,Мария Магдалена и на Исус,временно сменявайки местоживеенето си за оцеляването на рода

СТАНЧОВ ХАН=ХАН на ВТАН ОСЧ=Хан(Кан,Жрец) на Богиня Диана и Исуш–селище на Канове=Жреци на Богиня Диана,Мария Магдалена и Исус

Честито възстановяване на истинското име на жреческото Българско село и гордейте се с него и с рода и челядта му!

ЧЕЛЯД от=ТШЕЛЯД от=Дуло на Диана и Ешуа

МИЛКА=Кан(Жрица) Ламя–
Исусово–Мариина генетична потомка,жрица от Змейския Божи род Дуло

МИЛКА=Кая ламя=Кая(скала,светилищна скала) Ламя=Ламя от Кая–
Ламя,Змия(общо 12 синонима на Змей,хералдическия животински символ на Божия род Дуло) от Кая–та,което е жреческа херметизация на Скално Божие светилище,поради което и ти обезателно имаш силен афинитет към скалите и мегалитите,които са изкуствено построени светилищни съоръжения!

МАРКОВА=МАР ВОК=БОК МАРА=Бокиня Мария
МАРКОВА=Кан(Жрица) на Богиня Мария

Поклон пред Гена,Духа и перото ти,Сестро наша,които са ти от Тях!

Бъди благословена ти и близките ти,Боговете ни бдят над теб с цялото ви свято светейшо войнство!
цитирай
9. boliarkabg - . bezistena
16.09.2015 20:23
благодаря! Объркана съм и недостойна, трогната и учудена. Благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: boliarkabg
Категория: Други
Прочетен: 629535
Постинги: 174
Коментари: 512
Гласове: 8053