Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2017 23:59 - Емоционално изнудване
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.09.2017 00:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 " Как разбирате кога може да ви се случи да ви изнудват емоционално или дали вече не сте жертва на емоционално изнудване?

Можем да говорим за емоционално изнудване когато един човек, който е близък до вас, ви показва, че ще бъдете наказани или че ще страдате, ако не направите това, което иска, или ако не отговорите на изискванията му. Тъй като този човек познава слабостите и тайните ви, той може да ви накара да му се подчините и да се възползва от доверието ви.

Емоционалното изнудване и мъжете

Мъжете по-често стават жертви на емоционално изнудване отколкото изнудват. Това е така основно защото когато мъжете искат нещо, те обикновено питат направо. Най-вече когато става дума за емоции, те гледат да се справят с проблема директно. Когато искат нещо, те го обсъждат открито и без манипулации.

Кога мъжете прибягват към емоционално изнудване?

Емоционалното изнудване е оръжие, използвано основно от млади мъже, които искат да правят секс с приятелката си. Ако тя не е готова да предприеме тази стъпка, мъжът започва да я изнудва емоционално, за да получи каквото иска.

Всичко започва бавно като се оплаква, че тя не го обича достатъчно и че не го желае. Ако момичето все пак не иска да прави секс, мъжът просто заплашва да я напусне. В този момент момичето обикновено прави онова, което иска той, а мъжът успешно я е изнудил емоционално, за да получи каквото иска.

Примери за емоционално изнудване.

Можем да очакваме емоционално изнудване от различни хора. От партньорите ни, родителите ни, децата ни, любовници, бивши партньори ...

Ето някои случаи, при които един човек емоционално изнудва своята жертва.

  • Партньор: „Ако ме обичаш, ще го направиш.”
  • Деца: „Обичаш сестра / брат ми повече от мен.”
  • Любим: „Очевидно изобщо не ме обичаш. По-добре да се разделим.”
  • Бивш партньор: „Ще те съдя и никога няма да видиш децата отново!"
  • Родители: „Ще те изключа от завещанието си."
  • Роднини: „Ако не се грижиш за мен, ще ми стане зле и ще трябва да отида в болницата, където със сигурност ще умра."
  • Приятели: „Ако беше на мое място, аз със сигурност щях да направя това за теб."
  • Работодател: „Ще вкараш и колегите си в беда. Те ще трябва да живеят с последствията от твоите грешки."
  • Служители: „Сигурен съм, че всеки репортер би искал да чуе историята ми. Добрите истории се продават добре."

Как да кажете „не” на емоционалното изнудване?

Със сигурност е трудно когато сте емоционално изнудвани, или дори манипулирани от някого, а дори не го осъзнавате. Въпреки това, ваша отговорност е просто да спрете някой да ви изнудва емоционално, преди да отиде твърде далече.

Профил на емоционалния изнудвач

Дори и да знаете, че човекът, който ви изнудва е много силен и знае точно какво иска, често това не е съвсем така.

Изнудвачите всъщност са хора, които се крият зад маската на тирани. Зад маската има човек с ниско самочувствие и липса на самоуважение. Той се страхува до смърт, че може да загуби това, което вече има. Затова си намира жертва и проектира всяко лошо качество, което вероятно притежава, върху този човек.

Вие сте отговорни

Трябва да знаете, че имате глас в цялата ситуация. Ако изнудвачът можеше да направи каквото иска без вас, тогава нямаше да се налага да прибягва към изнудване. Въпреки това, тъй като знае, че не може да направи нищо без вас, започва с изнудването. Но не можете да го спрете.

Първата стъпка е да покажете на този човек вашата сила. Ако му покажете нерешителност, незабавно ще загубите предимството, което имате в тази ситуация.

Реакция спрямо изнудвачите

Заради несъгласието и нежеланието ви да се подчините, изнудвачът вероятно ще започне да се цупи и ще се оттегли от вас в мълчание. В този момент от вас зависи да останете силни и да не се предавате.

Повярвайте ни:изнудвачът просто се преструва, че е наранен, защото знае, че евентуално ще се поддадете.

И когато не иска да разговаря с вас, просто кажете: „Съжалявам, че се чувстваш така. Ще поговорим когато се почувстваш по-добре."

Предотвратяване на повторно изнудване

Когато изнудвачът е готов да разговаря с вас, трябва да стигнете до компромис. Ако продължи да ви заплашва, че ще ви изостави, то трябва да ви стане ясно, че партньорът ви наистина не ви заслужава. В противен случай никога не би се опитвал да ви изнудва емоционално.

Ако успеете да стигнете до компромис, задължително е да погледнете изнудвача си в очите, да бъдете решителни, когато му заявявате, че няма да позволите да го направи отново и че никога няма да се поддадете на такъв вид изнудване. Постъпвайки така, вие показвате, че знаете какво се е опитвал да направи."

dormeo.bg



Тагове:   сълзи,   изнудване,   плач,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1218711
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930