Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.03.2011 12:52 - ЦАР ФЕРДИНАНД ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН В ЦЪРКВАТА "СВЕТИ 40 МЪЧЕНИЦИ"
Автор: boliarkabg Категория: Други   
Прочетен: 6028 Коментари: 10 Гласове:
10



ТОВА Е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА В-К "БОРБА"-В.ТЪРНОВО
Ковчегът с останките на владетеля все още не е положен в земята заради желанието му това да стане в България

ЦАР ФЕРДИНАНД ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН В ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това е най-логичното място, където могат да намерят покой останките на царя, смятат някои от водещите историци в България. По този начин търновската светиня ще се оформи като истински пантеон на българската държавност, още повече че в църквата вече са положени саркофазите на петима царе.
Фердинанд избира Велико Търново и църквата „Св. 40 мъченици”, за да обяви Независимостта на България през 1908 г. След това пожелава да бъде погребан в България. Последната му воля обаче все още не е изпълнена. В момента дървеният ковчег с останките на царя е положен в криптата на църквата „Св. Августин” в Кобург, Германия.
Преди пет години в „Св. 40 мъченици” символично бяха препогребани в специално изработени мраморни саркофази кановете Кубрат и Аспарух, както и царете Георги Тертер І, Ивайло и Михаил Шишман. В специални мраморни урни, положени в саркофазите, от гробовете им в България, Украйна и Македония бе взета пръст и пепел от изгорени или изтлели кости. В търновската църква е гробът и на цар Калоян.
ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА И ОТХВЪРЛЯНЕТО НА БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР Е НАЙ-СЕРИОЗНОТО ДЕЛО, ИЗВЪРШЕНО ОТ ФЕРДИНАНД ЗА БЪЛГАРИЯ. Историците, които изследват държавническата дейност на царя, са категорични, че Независима България се ражда не през 1878 г., а именно през 1908 г., на 22 септември, във Велико Търново. При управлението на Фердинанд България се разширява и териториално.

„Разбира се, че има логика в това Фердинанд да бъде погребан в Търново. За мен е много важно, че той самият е пожелал в завещанието си да бъде положен в земята на България, и това му желание виси във въздуха. Ковчегът му е на публично място и ритуалът не е извършен докрай. Фердинанд е коронясан за български владетел именно в „Св. 40 мъченици”, тук е обявил Независимостта, затова намирам идеята за много интересна, но решението трябва да се вземе и на държавно ниво. Трябва да има единен ритуал за погребване на държавните глави в този храм, ако приемем, че той ще бъде нашият пантеон, защото ние такъв си нямаме. Ние знаем къде е погребан единствено първият владетел - Александър I Батенберг, Фердинанд все още не е положен в земята, неизвестен е гробът и на третия ни цар - Борис III, чието сърце погребахме неотдавна.
Докато Фердинанд не бъде погребан, той остава част от политиката, защото на практика не е приключило политическото му присъствие, а е време той да отиде в историята. Неотдавна Симеон занесе пръст от България в Кобург, което показва, че от чисто монархическа и емоционална точка още не е приключила историческата съдба на този монарх, починал през 1948 г. Той надживява и двамата си синове, и монархията, и царството, и конституцията. Вижда краха на България. И въпреки всичко иска да бъде погребан в България. Какво достойнство!”.
Доц. Милко Палангурски, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

„БЕЗСПОРНО ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ” Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН ФЕРДИНАНД. Разбира се, ако семейството не реши, че той трябва да легне до жена си в църквата „Св. Лудвиг” в Пловдив. Истината е, че трябва да се избере едно от двете – или да се изпълни лична воля, или държавна функция – да бъде погребан до другите първи ръководители на България. Аз съм поддръжник на идеята за „Св. 40 мъченици”, защото трябва да помним много съществения факт – Фердинанд получава короната си в тази българска църква. Ето този аргумент за мен има повече тежест. Погребението е семейно дело, но аз не съм виждал документ, който да казва, че царят трябва да бъде погребан до първата си съпруга Мария Луиза. Освен това знаем, че той е обичал много други жени. Това, разбира се, в рамките на шегата, но лично за мен Фердинанд трябва да бъде положен в църквата „Св. 40 мъченици” и когато това стане, ритуалът ще бъде извършен със средства на Националния исторически музей, както направихме с петте саркофага дотук.”
Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей

„ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПОСЛЕДНАТА ВОЛЯ НА ФЕРДИНАНД Е ДА БЪДЕ ПРЕПОГРЕБАН ДО КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА В КАТОЛИЧЕСКАТА ЧЕРКВА В ПЛОВДИВ. Обаче знам, че обществеността на Пловдив не прегърна тази идея и там има съпротива, затова - защо не – нека да бъде в „Св. 40 мъченици”. Там е провъзгласил Независимостта, там той избира да прочете Манифеста, там той проявява своето чувство за историзъм, така че Фердинанд е силно свързан с тази църква.
Ако обществеността във Велико Търново е съгласна и Общинският съвет вземе такова решение, това би било чудесно. А и в тази църква има вече погребани и други владетели.
Фердинанд управлява 31 години, но българите помнят само последните шест. Вярно е, че това са шест години, в които България преживява три войни и две национални катастрофи. Те оставят лош спомен, но исторически е несправедливо да свързваме Фердинанд само с националните катастрофи. С идването си в България той започва модернизация на държавата, покровителства науката и изкуството. По негово време България става европейска държава.”
Акад. Георги Марков, ръководител на секцията по история към БАН

„СПОРЕД МЕН Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НИЕ ДА ПРИЮТИМ ОСТАНКИТЕ НА ФЕРДИНАНД и те да бъдат в църквата на Асеневци. Няма по-достойно място от тази търновска светиня, от където тръгва независимата българска държава и където той влиза княз и излиза цар.
Решил съм да направя среща с Гиньо Ганев, който ратува царят да бъде погребан в Пловдив. Вероятно първо ще трябва да направим широка обществена дискусия, защото сигурно ще бъдат повдигнати въпроси дали става дума за реабилитация на Фердинанд. Това е въпрос, който историята и специалистите ще решават. Става въпрос ние да изпълним последната воля на този държавник и останките му да бъдат погребани в България. Личното ми мнение е, че след като той е избрал търновската църква, за да провъзгласи Независима България, ние трябва да я превърнем в пантеон на българската държавност.”
Д-р Румен Рашев, кмет на Община Велико Търново

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Цар Фердинанд Сакскобургготски
Фердинанд I е роден на 26 февруари 1861 г. в двореца Кобург във Виена. Цялото му име е Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски. Той е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато обявява Независимостта на България и е провъзгласен за цар. Абдикира на 3 октомври 1918 г.
Син е на австрийския генерал принц Аугуст фон Сакс-Кобург-Гота и на принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип. Жени се два пъти. Първият му брак е с италианската принцеса Мария-Луиза Борбон-Пармска, от която има четири деца – цар Борис III, княз Кирил Преславски, княгиня Евдокия и княгиня Надежда. Княгиня Мария-Луиза умира вследствие на усложнения след раждането на Надежда. Вторият брак на Фердинанд е с германската принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц, от която няма деца.
Българската историография разглежда цар Фердинанд като противоречива личност. От една страна, изтъкват се заслугите му за утвърждаването и издигането на Третата българска държава, както и за нейната Независимост. От друга страна, на Фердинанд се хвърля вината за неуспешното участие на България в Междусъюзническата и Първата световна война, които костват на страната стотици хиляди жертви и тежки загуби.
След провъзгласяване на Независимостта на България в църквата „Св. 40 мъченици” на 22 септември 1908 г. Фердинанд I е обявен за цар на българите, с което се възстановява титлата на българските монарси от Първото и Второто царство. През 1911-1912 г. се стреми да бъде в добри отношения с Руско-френския съюз; търси доброжелателството и на Великобритания, Австро-Унгария и Италия.
След избухването на Първата световна война през юли 1914 г. под влияние на Фердинанд I българската външна политика се ориентира към Централните сили - Австро-германския блок, към който България се присъединява официално на 6 септември 1915 г. Въпреки военните успехи на фронта, разгрома на Сърбия и победата над Румъния, България претърпява две национални катастрофи - след Междусъюзническата война 1913 г. и след Първата световна война. Скоро след пробива на фронта при Добро поле в Южна Македония, Солунското примирие и капитулацията на България на 30 септември, принуден от обстоятелствата, цар Фердинанд абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски, или цар Борис III, и напуска страната.
След като не е допуснат от австрийския император Карл I да остане в именията си в Западна Унгария, той се отправя към град Кобург в Германия, където живее до смъртта си. След войната известно време получава пенсия от германското правителство. През 20-те години на 20 век предприема продължителни научни пътувания из Южна Америка, където е тържествено приет в Бразилия, Аржентина и Уругвай, както и в Източна Африка и Египет. Участва на международни научни конгреси по ботаника и орнитология. Старият цар никога не е бил допуснат от сина си да посети отново България, въпреки многократните му настоявания, особено през 1937 г. при раждането на престолонаследника княз Симеон Търновски.
Умира на преклонна възраст в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. На смъртния одър пита адютанта си ген. П. Ганчев: „Кога заминаваме за България?". Последната воля на цар Фердинанд е да бъде погребан някога в любимата му България и затова ковчегът му е временно положен в криптата на католическата църква „Св. Августин” в Кобург, редом до майка му и баща му.
 ПРЕПЕЧАТАНО ОТ ПРАЗНИЧНИЯ БРОЙ НА В-К "БОРБА" 22 МАРТ 2011 Г





 


Тагове:   Фердинанд,   ВТърново,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ckarlet - Интересна информация за цар ФЕР...
29.03.2011 18:06
Интересна информация за цар ФЕРДИНАНД, Вoliarkabg!
Не бях чела, каква е била последната му воля.
Поздрави, интересен постинг!
цитирай
2. boliarkabg - Интересна информация за цар ФЕР...
30.03.2011 14:28
ckarlet написа:
Интересна информация за цар ФЕРДИНАНД, Вoliarkabg!
Не бях чела, каква е била последната му воля.
Поздрави, интересен постинг!


благодаря ти
цитирай
3. zaw12929 - Този наш управник не е получил ув...
30.03.2011 18:46
Този наш управник не е получил уважението, за това, което е направил за България, В началото на 20 век Европа се възхищава на чудото България...

25 юни 1887г слага началото на царуването на Кобургите.Великото народно събрание приема за монарх Фердинанд,дядото на днешния ми
нистър председател.Държа за официалната статистика,(Не изли
яния на опозиция,комунисти от тогава и присъстващи в парламента –по
томци,на копалите гроб на капитализма)сочеща:Фердинанд,Борис,Си
меон оставят с трайни следи държавата ни за света Фердинанд зав
ършва процеса на дипломатическата борба,преодоляване Берлинския
договор.България получава независимост.Князът става цар.Какво става
с една новосформирана държава,която има нужда от всякаква помощ?
Начало на 20век.По темпове на икономическо развитие страната чуди
Европа.Привлича чужди капитали,отваря банки,строи предприятия, шо
сеини и релсови пътища внася машини.Страната се преобразява.През 1887 г България има 36 предприятия в 1911 те са 345,почти 10 пъти по вече.а монтираните машини 130 пъти.Построени са шосейни пътища 8945 км и релсови 1931 км.През 1886г има 34 акцион.дружесва с 21млн
лв,през 1911 те са 172 с капитал 136млн Прз 1892 г е организирано пър
во изложение,дало началото на пловдивския панаир.През 1894 г е при
ет закона за насърчаване местна индустрия.
Искам да посоча и малко известен факт от историята на държавата ни
от преди век.от царуването на Фердинанд.Статистиката сочи, че за1912
година страната ни, в сътрудничеството с германски консорциум и селото е произвела и продала за Европа арпажик 2000т,семена от зеле 23 тона, от домати 28 тона, пипер 3,5 тона, праз 8,5 тона.Едно огромно богатство. Визитка на българското трудолюбие
Представете си при ус
ловията на дървеното рало,липса на напояване,как се произвежда и кол
ко неудобно е днес,да сме бедни и земите пустеещи.

цитирай
4. boliarkabg - Този наш управник не е получил ув...
31.03.2011 11:07
zaw12929 написа:
Този наш управник не е получил уважението, за това, което е направил за България, В началото на 20 век Европа се възхищава на чудото България...

25 юни 1887г слага началото на царуването на Кобургите.Великото народно събрание приема за монарх Фердинанд,дядото на днешния ми
нистър председател.Държа за официалната статистика,(Не изли
яния на опозиция,комунисти от тогава и присъстващи в парламента –по
томци,на копалите гроб на капитализма)сочеща:Фердинанд,Борис,Си
меон оставят с трайни следи държавата ни за света Фердинанд зав
ършва процеса на дипломатическата борба,преодоляване Берлинския
договор.България получава независимост.Князът става цар.Какво става
с една новосформирана държава,която има нужда от всякаква помощ?
Начало на 20век.По темпове на икономическо развитие страната чуди
Европа.Привлича чужди капитали,отваря банки,строи предприятия, шо
сеини и релсови пътища внася машини.Страната се преобразява.През 1887 г България има 36 предприятия в 1911 те са 345,почти 10 пъти по вече.а монтираните машини 130 пъти.Построени са шосейни пътища 8945 км и релсови 1931 км.През 1886г има 34 акцион.дружесва с 21млн
лв,през 1911 те са 172 с капитал 136млн Прз 1892 г е организирано пър
во изложение,дало началото на пловдивския панаир.През 1894 г е при
ет закона за насърчаване местна индустрия.
Искам да посоча и малко известен факт от историята на държавата ни
от преди век.от царуването на Фердинанд.Статистиката сочи, че за1912
година страната ни, в сътрудничеството с германски консорциум и селото е произвела и продала за Европа арпажик 2000т,семена от зеле 23 тона, от домати 28 тона, пипер 3,5 тона, праз 8,5 тона.Едно огромно богатство. Визитка на българското трудолюбие
Представете си при ус
ловията на дървеното рало,липса на напояване,как се произвежда и кол
ко неудобно е днес,да сме бедни и земите пустеещи.


истина е, но това беше скривано години наред от нас. Ние, говоря за моето поколение,израстнахме в заблуд
цитирай
5. boliarkabg - както расте днешното поколение ...
31.03.2011 11:09
както расте днешното поколение отностно последните 40-50 години. Тогава знаехме това,което ни учеха, едва днес и то пак не е лесно да намериш истините,трябва дълго да ровиш. Дори днес управляващите не дават да се каже почти нищо добро за народа и страната от последния век. Доброто е само днешното,тяхното, а един ден всичко ще излезе наяве и потомците ще се дивят как сме живяли и оцеляли!!!
цитирай
6. nkf - Светла Му памет на Н. В. Цар Ферди...
31.03.2011 12:34
Светла Му памет на Н.В. Цар Фердинан,дано бъде погребан в Търново.
цитирай
7. zaw12929 - както расте днешното поколение ...
31.03.2011 19:12
boliarkabg написа:
както расте днешното поколение отностно последните 40-50 години. Тогава знаехме това,което ни учеха, едва днес и то пак не е лесно да намериш истините,трябва дълго да ровиш. Дори днес управляващите не дават да се каже почти нищо добро за народа и страната от последния век. Доброто е само днешното,тяхното, а един ден всичко ще излезе наяве и потомците ще се дивят как сме живяли и оцеляли!!!

това е най лошото...
цитирай
8. meto76 - Подкрепям идеята ЦАР ФЕРДИНАНД ДА ...
06.04.2011 11:08
Подкрепям идеята ЦАР ФЕРДИНАНД ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН В ЦЪРКВАТА "СВЕТИ 40 МЪЧЕНИЦИ"!
цитирай
9. анонимен - backlinks services
16.08.2011 11:35
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.
цитирай
10. анонимен - url service backlink services
27.09.2011 00:07
url service seo advice <a href=http://xrumerservice.org>buy backlink</a> increase backlinks
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: boliarkabg
Категория: Други
Прочетен: 630989
Постинги: 174
Коментари: 512
Гласове: 8055