Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.08.2016 11:11 - Магазин за платове
Автор: boliarkabg Категория: Други   
Прочетен: 2558 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Спомняте ли си мирисът на нови платове.

Влизаш в дълбок магазин с рафтове до тавана. По тях наредени в лек диагонал топове плат. Един върху друг. Вълнени и памучни, копринени.  Само. Тогава още „дървесината“ не беше се появила. Говореха за нея възрастните. Виждали я непосредствено след войната, но скоро не са карали по магазините такива платове.

Топовете преливаха от цветове. В дясно вълнени платове. Благоговейно гледаха шивиотите, флаконетата… Тежкарски както бихме казали сега, а тогава казваха „скъпи“ платове. Черно, шоколадово кафяво, метално сиво, графитено черно, виненочервено, масленозелено, индиговосиньо. Вълнените платове бяха сериозни и въздържани. Те не крещяха, не се бутаха нагоре или пък близко до витрините. Знаеха, че техните почитатели ще ги открият където и да са. На тях не им приличаше да се извисяват по горните рафтове и да се оглеждат ококорени наоколо. Пристигаше техният клиент, продавачът го поздравяваше почтително, оправяше си ръкавелите чинно, поглаждаше и без това безупречния си мустак и казваше: „Заповядайте ,моля, какво ще обичате“.

До вълнените платове вълнуващо трептяха в очите на клиентките копринажите. Топовете копринени платове също не се натискаха за високите рафтове. Кокетно сияеха в долните, ниските. Ухаеха на омайващи парфюми, проблясваха с дискретни цветове. Коприни, тафти, гладко копринено или пък тежко помучно кадифе се редяха едни до други. Фини госпожи и нежни госпожици изправяха елегантни снаги пред тях, дълго ги гледаха, докосваха с изнежени ръце с безупречен меникюр и красиви пръстени. Наоколо витаеше тайнстветност.

На горните рафтове весело се побутваха топове от крепони, във всички цветове на дъгата. Небесносини до портокалово оранжеви, слънчево жълти и бледозелени като млади тревички. Над тях, на най-високото се смееха весело топове и топове с басми. Събрали в памука си слънчевите лъчи на полята и фантазиите на художниците, създали шарките им. Какви ли не кръгове, квадрати застъпващи се един друг, букетчета цветя, незабравки и слънчогледи, четирилистни детелинки и грейнали черешки, зайчета и катерички, какво ли не.  Весело им беше защото пред тях най-често спираха малки дечица и млади момичета. Сочеха ги, радваха им се, искаха от тая и тая , и тая басмичка, я за поличка, я за рокличка с воланчета или пък с бухнало ръкавче.

На отсрещната стена се опираха рафтовете с бели памучни платове, до тях бяха топове с воали в различни цветове, тюлове, дантели. Те стояха притаени и очакваха своите клиентки, за да се превърнат после в красиви фусти, с волани и дантели, блузи, във драперии, прикриващи пищни деколтета, които ще събират погледите на господата.

В магазините за платове беше винаги тихо и приятно. Ухаеше на вълна, памук, коприна. Тук дори възклицанията бяха приглушени и тайнствени. Тук цареше възхита и радост. Продавачите бяха внимателни, само металният метър потракваше за да измери необходимият метраж за купувача или пък проблясваше за да покаже от кой точно топ плат иска господинът.

Хартиите, в които обвиваха нежно и внимателно отрязаният плат бяха също разноцветни и приятни. Меки за да не наранят плата ,който ще обвият.

В магазините за платове витаеше атмосфера, която днес няма къде да намерите. Романтиката и красотата, носени от платовете, днес е разкроена, тегелирана, обримчена и пакетирана още в огромните шивашки цехове. Тя не достига до купувача, защото днес той е потребител.

 

Милка Маркова



Тагове:   търговия,   спомени,   минало,   20 век,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. donchevav - Такава носталгия ме обхвана! Ако ...
12.08.2016 01:10
Такава носталгия ме обхвана! Ако знам, че някъде все още съществуват такива магазинчета с чисти, неосквернени от допира с изкуствените материи платове, с такава атмосфера и дух, с такова достолепие - дори само заради едно такова магазинче бих се преместила да живея там. Но - едва ли. В живота ни трайно се настаниха сурогатите.
Благодаря ти за възкресения спомен, boliarkabg! Оставам верен фен на чудесния ти стил! Поздрави!
цитирай
2. boliarkabg - donchevav,
12.08.2016 08:05
Здравей :), няма никога да забравя чудният аромат на тия магазини...беше цяло преживяване. Малко магазинче намерих в град Г.Оряховица, но там имаше само панами, етамини, платове за бродерия. Пак се усеща мирис на памук, лен, коноп, но няма оная магия...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: boliarkabg
Категория: Други
Прочетен: 633333
Постинги: 174
Коментари: 512
Гласове: 8055